040 - 2 660 660

Starten onderneming

Wat komt er allemaal kijken bij het starten van je onderneming

Als ondernemer krijg je te maken met allerlei regelingen. De keuzes die je als ondernemer maakt, zoals de rechtsvorm van de onderneming en de financiering ervan, hebben bepaalde (fiscale) gevolgen. Zorg dat je als ondernemer op de hoogte bent van je (fiscale) rechten en verplichtingen. 

Rechtsvorm kiezen

Voordat je van start gaat, beslis je in welke vorm je jouw onderneming gaat besturen: alleen of samen met anderen. De vorm die je kiest heet rechtsvorm. De rechtsvorm is niet alleen van belang voor de aansprakelijkheid, maar is ook van invloed op je belastingverplichtingen. Feitelijk kies je dus of je een bv opricht, een vof, een vereniging of een stichting.

Mate van aansprakelijkheid

Er zijn belangrijke verschillen tussen een rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV) en een onderneming die door jou zelf (persoonlijk), of eventueel samen met anderen (bijvoorbeeld een vof), wordt gedreven. Veel van die verschillen hebben te maken met aansprakelijkheid. Als je de onderneming zelf of met anderen bestuurt, ben je namelijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Bij een rechtspersoon ben je zelf in principe niet verantwoordelijk maar is de rechtspersoon aansprakelijk.

Goed advies van je notaris

De keuze voor een bepaalde rechtsvorm kan belangrijke gevolgen hebben. Als startende ondernemer zal je die keuze moeten maken. Deskundige begeleiding hierbij is zeker een goede keus. Voor meer informatie kun je gerust contact met ons opnemen. Schäfer Notarissen helpt je graag verder!

  • Open cv blijft intact

    Even was er de angst dat de cv’s (commanditaire vennootschappen) zouden worden afgeschaft. De discussie – en de angst – laaide op na een publicatie in het Financieele Dagblad en het Weekblad Fiscaal Recht. De staatssecretaris heeft echter inmiddels laten weten dat de open cv gewoon blijft bestaan. Goed nieuws voor ondernemers die om fiscale redenen een cv voeren. lees meer
  • Spijt na de bruiloft

    Het is algemeen bekend dat huwelijkse voorwaarden vóór het huwelijk gemaakt moeten worden. Toch komt het nog regelmatig voor dat mensen dat vergeten, of denken dat het later nog wel kan. lees meer