040 - 2 660 660

Starten onderneming

Wat komt er allemaal kijken bij het starten van je onderneming

Als ondernemer krijg je te maken met allerlei regelingen. De keuzes die je als ondernemer maakt, zoals de rechtsvorm van de onderneming en de financiering ervan, hebben bepaalde (fiscale) gevolgen. Zorg dat je als ondernemer op de hoogte bent van je (fiscale) rechten en verplichtingen. 

Rechtsvorm kiezen

Voordat je van start gaat, beslis je in welke vorm je jouw onderneming gaat besturen: alleen of samen met anderen. De vorm die je kiest heet rechtsvorm. De rechtsvorm is niet alleen van belang voor de aansprakelijkheid, maar is ook van invloed op je belastingverplichtingen. Feitelijk kies je dus of je een bv opricht, een vof, een vereniging of een stichting.

Mate van aansprakelijkheid

Er zijn belangrijke verschillen tussen een rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV) en een onderneming die door jou zelf (persoonlijk), of eventueel samen met anderen (bijvoorbeeld een vof), wordt gedreven. Veel van die verschillen hebben te maken met aansprakelijkheid. Als je de onderneming zelf of met anderen bestuurt, ben je namelijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Bij een rechtspersoon ben je zelf in principe niet verantwoordelijk maar is de rechtspersoon aansprakelijk.

Goed advies van je notaris

De keuze voor een bepaalde rechtsvorm kan belangrijke gevolgen hebben. Als startende ondernemer zal je die keuze moeten maken. Deskundige begeleiding hierbij is zeker een goede keus. Voor meer informatie kun je gerust contact met ons opnemen. Schäfer Notarissen helpt je graag verder!

  • Starter komt moeilijker aan koophuis

    Een eigen huis raakt voor starters op de woningmarkt steeds verder uit beeld. Zij zijn veroordeeld tot de huurmarkt, waarin blijkens onderzoek van ING de tevredenheid over de woonsituatie achter blijft bij mensen met een eigen huis. De situatie op de woningmarkt heeft ook gevolgen voor het vertrouwen van burgers in de woningmarkt. In het eerste kwartaal van 2018 is dat vertrouwen weer verder gedaald ten opzichte van vorig jaar. lees meer
  • Proces bij opvolging familiebedrijf vergt gedegen aanpak

    Opvolging in een familiebedrijf heeft heel veel haken en ogen. Het vraagt veel zorgvuldigheid in voorbereiding en proces. Het begint al met de vraag of de opvolger wel of niet uit de familie moet komen. Hoe dan ook, het gaat uiteindelijk om de continuïteit van uw bedrijf en het niet verstoren van familiebanden. Bij dit alles moeten ook nog eens de financiële, juridische, fiscale en andere bedrijfsmatige aspecten betrokken. lees meer