Schenken aan de kinderen vóór het einde van het jaar

Het kan nog, een belastingvrije schenking in 2018! Heeft u nog geen gebruikgemaakt van de mogelijkheid om belastingvrij te schenken, dan kunt u nog tot 31 december van dit jaar een bedrag overmaken.

Stijgt uw vermogen uit boven het heffingsvrij vermogen van € 30.000 (2018)? Dan kunt u inkomstenbelasting besparen als u door schenkingen uw box 3-vermogen verkleint. De ontvanger van de schenking betaalt in beginsel schenkbelasting, maar niet als u handig gebruikmaakt van de vrijstellingen!

In 2018 kunt u vrij van schenkbelasting € 5.363 aan een kind schenken. Aan een kleinkind of anderen is een bedrag van € 2.147 vrijgesteld. Voor kinderen tussen 18 en 40 jaar geldt in sommige gevallen een mogelijkheid tot ophoging van de jaarlijkse vrijgestelde schenking:

Eenmalig: € 25.731
Voor een dure studie: € 53.602
Voor de eigen woning: € 100.800

Let op: als u al eerder vrijgestelde bedragen heeft geschonken, het is niet in alle gevallen mogelijk om nog extra te schenken.

De grote vrijstelling van € 100.800 geldt dit jaar niet alleen voor ouders die hun kinderen willen helpen bij de aankoop van een woning, of aflossing van de hypotheek. Ook aan anderen dan de kinderen mag de schenking vrijgesteld gedaan worden, als de ontvanger van de schenking maar tussen de 18 en 40 jaar oud is.
Overweegt u een schenking? Wij helpen u graag zodat u geen fiscaal voordeel misloopt.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? We vertellen u er graag meer over. Bel ons vandaag nog.