Alles over
samenwonen
Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen? Wat je ook kiest, er zitten altijd persoonlijke en zakelijke gevolgen aan vast. Wat komt er allemaal kijken bij samenwonen?
Regel het goed: ga samen naar de notaris
Heb je er al over nagedacht welke bezittingen en schulden straks van jullie samen moeten worden en welke privé moeten blijven? Of wat er moet gebeuren als één van jullie overlijdt? En wat is er eigenlijk wettelijk geregeld?
Ongehuwd samenwonen, hoe werkt dat?
De wet heeft niets geregeld voor ongehuwd samenwonen. Al jullie bezittingen en schulden blijven gescheiden en je hebt geen rechten of plichten naar elkaar. Hebben jullie kinderen en ga je uiteen? Dan kun je bijvoorbeeld geen alimentatie van je partner eisen.
Je kunt natuurlijk onderling afspraken maken en dit samen op papier zetten. Bijvoorbeeld over de kosten van de huishouding. Maar voor veel instanties is dit onvoldoende bewijs dat jullie ook écht elkaars partner zijn. En dat kan ertoe leiden dat een pensioenfonds geen pensioen aan de achterblijvende partner door- of uitbetaalt als de andere partner overlijdt.
Samenlevingscontract als wettelijk bewijs
Ga je ongehuwd samenwonen? Laat dan een samenlevingscontract opstellen door de notaris. Bij Schäfer Notarissen kun je zowel in Nuenen als Eindhoven terecht voor een gedegen informatief gesprek, waarbij we samen jullie situatie en jullie wensen inventariseren.
Je samenlevingsovereenkomst wordt vastgelegd in een notariële akte als wettelijk bewijs dat jullie elkaars partner zijn. De originele akte blijft in de kluis van de notaris. Jij en je partner ontvangen ieder een eigen kopie van de akte. Wat er in het samenlevingscontract komt te staan, bepaal je in overleg met de notaris. Dit kunnen afspraken zijn over:
- De kosten van de huishouding
- De koopwoning
- Het partnerpensioen
- Wat er gebeurt als jullie uit elkaar gaan
- De gemeenschappelijke bezittingen bij overlijden
- Je eigen bezittingen bij overlijden
- Een medische volmacht
Samenlevingscontract wijzigen
Wil je na verloop van tijd toch iets wijzigen in het samenlevingscontract? Dit kan. Je moet dan weer naar de notaris.
Willen jullie de overeenkomst beëindigen? Dan hoef je niet naar de notaris. Eventuele regelingen die jij en je partner buiten het samenlevingscontract hebben, stoppen daardoor niet automatisch. Zo blijft je ex-partner samen met jou eigenaar van de koopwoning. Ook staat de ex-partner nog genoemd als begunstigde op je levensverzekering. Het is dan van belang de betrokken instanties op de hoogte te stellen van jullie nieuwe situatie. De gezamenlijke koopwoning zal verdeeld of verkocht moeten worden. Ook hierover adviseren wij je graag.
Samenwonen? Geniet ervan, maar voorkom teleurstellingen. Regel het goed. Schäfer Notarissen is er voor jou.