Echtscheiding
& verdeling

De beslissing om uit elkaar te gaan, neem je niet zomaar. Vaak is het een proces van lange tijd dat gepaard gaat met mentale en fysieke klachten. Niet echt een goede situatie om zaken te regelen en weloverwogen afspraken te maken over jullie financiën of de verdeling van jullie gemeenschappelijke goederen, zoals de auto en de inboedel.

Verdeling met tussenkomst van de notaris
Veel goederen verdeel je in onderling overleg, zoals de auto en de inboedel. De Nederlandse wet vereist echter tussenkomst van de notaris voor de verdeling van bepaalde goederen, zoals jullie huis of aandelen in een vennootschap.

Akte van verdeling
Wil je een hypotheek om je ex-partner uit te kopen, dan verlangt de bank een ‘akte van verdeling‘. Dit is te vergelijken met de aankoop van je woning. Je kiest een notaris die de notariële akte opmaakt.

De notaris controleert de eigendomsrechten en beschrijft in de akte aan wie de woning wordt toebedeeld. Na ondertekening wordt de akte ingeschreven bij het kadaster. Beide partijen blijven aansprakelijk voor de hypothecaire geldlening zolang de woning niet is verdeeld, zelfs als ze niet meer in de woning verblijven.

Bezitsoverdracht van vastgoed en aandelen
Bij ontbinding van een huwelijk stelt een advocaat een echtscheidingsconvenant op met onderlinge afspraken tussen de twee ex-partners. Beëindig je een samenlevingscontract? Dan kun je een vaststellingsovereenkomst maken.

Moeten er vastgoed en aandelen verdeeld worden? Hiervoor is altijd een notariële akte nodig. Dat is bij wet zo geregeld. Een echtscheidingsconvenant is hiervoor niet voldoende.

Het bezoek aan de notaris
Als je het huis wilt overnemen en daarvoor een nieuwe hypotheekakte nodig hebt, moet je naar de notaris. Je ex-partner hoeft hierbij niet aanwezig zijn. Schäfer Notarissen biedt hem of haar indien gewenst de mogelijkheid volmacht te geven aan een van onze medewerkers om de akte te ondertekenen. Zo voorkomen we onprettige situaties.

Is jullie relatie voorbij? Ga goed uit elkaar. Schäfer Notarissen is er voor jou.

Vind je notariële akte hier makkelijk en snel.