Alles over een
Appartement

Voor veel woningzoekenden is een appartement ideaal. In Nuenen en Eindhoven, waar onze kantoren gevestigd zijn, zien we een levendige appartementenmarkt. Bij de aankoop van een appartement komt er veel op je af, zeker wanneer het je eerste eigen huis is. Schäfer Notarissen adviseert en helpt je hierbij: wij zijn er voor jou.

De koopovereenkomst
Droomappartement gevonden? Bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Je bent bijna de trotse eigenaar van je eigen woonruimte.

Jullie mondelinge overeenkomst is echter niet rechtsgeldig. Daarom leg je jullie afspraken schriftelijk vast in een koopovereenkomst. Is er geen makelaar bij de transactie betrokken die de koopovereenkomst voor je opstelt, dan kan Schäfer Notarissen dit ook voor je regelen.

Wat komt er kijken bij de aankoop van een appartement?
In de regio Eindhoven zijn er de laatste jaren veel appartementen gebouwd. Een perfecte oplossing om de bevolkingsgroei van deze hightech regio op te vangen. Koop je een appartement, dan koop je in feite een deel van het hele gebouw. Wij noemen dit een ‘appartementsrecht’. Juridisch gezien koop je twee dingen: het mede-eigendom van het hele gebouw en het recht om het appartement, je woning, als enige te gebruiken.

Dit wordt geregeld via de eigendomsakte, een splitsingsakte en een splitsingsreglement. De eigendomsakte is je eigendomsbewijs. Hierin staat wie de koper en verkoper zijn. De splitsingsakte is meestal al eerder opgemaakt zodat dit bij je aankoop niet meer hoeft. Deze akte geeft aan welke delen van het gebouw gemeenschappelijk zijn en bevat het splitsingsreglement met gedragsregels en regels over de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Vereniging van Eigenaren
Elke eigenaar van een koopappartement wordt automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren, de ‘VvE’. Dit is wettelijk verplicht. Je bezit namelijk een onverdeeld aandeel in het gebouw. De VvE zorgt voor onderhoud van het complex en reserveert daar geld voor. Als eigenaar betaal je daarvoor servicekosten. In het splitsingsreglement staat hoe en hoe vaak de Vereniging van Eigenaren vergadert, en met hoeveel stemmen een besluit wordt goedgekeurd.

Wanneer ben je officieel eigenaar van het appartement?
Koopovereenkomst getekend en hypotheek rond? Toch is het appartement nog niet je eigendom. Daarvoor moet je eerst naar de notaris. In het geval van een verkoop ‘kosten koper’ bepaalt de koper bij welke notaris de overdracht moet plaatsvinden. In de regio Eindhoven vinden veel kopers dan hun weg naar Schäfer Notarissen.

Tijdens de afspraak bij de notaris tekenen koper, verkoper en notaris de leveringsakte met daarin onder meer de gemaakte afspraken uit de koopovereenkomst. Daarna schrijft de notaris de akte in bij het kadaster en ben je officieel eigenaar van het appartement.

Samen een appartement kopen
Koop je samen met je partner een appartement? Maak dan samen goede afspraken, bijvoorbeeld in een samenlevingscontract en in een testament. Een samenlevingscontract bevat de afspraken voor hoe jullie samenleven. Een testament is een regeling bij overlijden. Een goed testament zorgt er bovendien vaak voor dat je partner geen erfbelasting hoeft te betalen bij je overlijden.

Eindelijk je droomappartement? Regel het goed. Schäfer Notarissen is er voor jou.

Vind je notariële akte hier makkelijk en snel.