Alles over het
oprichten van een BV

De hightechregio Eindhoven is de thuisbasis voor heel veel ondernemingen. Bij de oprichting van een groot aantal daarvan heeft Schäfer Notarissen een belangrijke rol gespeeld.

Coördinator bij de oprichting
Er zijn allerlei ondernemingsvormen. Eén van de meest voorkomende vormen is die van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid: de BV. Bij de totstandkoming van een BV heeft de notaris vrijwel altijd een coördinerende rol tussen de client en de diverse deskundigen die bij de oprichting betrokken zijn.

Beperkte aansprakelijkheid van de ondernemer is meestal de belangrijkste reden om te kiezen voor een BV, naast het feit dat het ook fiscaal interessant is.

Alleen of samen een BV starten
Je kunt een BV alleen of samen met anderen starten. Voor de oprichting schakel je een notaris in. In de notariële akte staat hoeveel aandelen elk van de oprichters in de BV krijgt. Ieder aandeel is goed voor één stem in de vergadering van aandeelhouders.

En de winst? Die wordt aan de aandeelhouders uitgekeerd naar verhouding van hun aandelenbezit: hoe meer aandelen je bezit, hoe hoger de winst die aan jou wordt uitgekeerd. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om aandelen zonder winst- of stemrecht uit te geven.

BV en de belasting
Hoe zit het met de belasting? De btw-regels zijn van toepassing op de BV. Een BV die personeel in dienst neemt, krijgt te maken met loonheffingen. Ben je directeur-grootaandeelhouder van de BV en ontvang je salaris uit de BV? Dan gelden voor jou dezelfde belastingregels als voor andere werknemers. De BV is je werkgever en houdt loonheffingen in over je salaris. Je betaalt dus inkomstensbelasting, net als elke werknemer.

Wil je meer informatie over het starten van een onderneming? Onze notarissen in Nuenen en Eindhoven vertellen je er graag meer over.

Onderneming starten? Vertrouw op onze ervaring en expertise. Schäfer Notarissen is er voor jou … en voor je onderneming

Vind je notariële akte hier makkelijk en snel.